Kaya çeşitli minerallerin veya mineral ve taş parçacıklarının birleşmesiyle ya da bir mineralin çok fazla birikmesinden meydana gelen katı birikintilerdir. Bir kayayı parçalamak için dolaylı ya da doğrudan olarak enerji uygulamak gerekir. Verilen enerji yeni yüzey oluşturulmasında, sürtünme ve esnek dalga dağılımı şeklinde kullanılır. Uygulanacak enerji seviyesi, kayanın özelliğine ve enerji verme şekline bağlı olarak değişir. En az enerji gerektiren parçalanma biçimi, tek eksenli çekme dayanımı yenilmesi biçiminde olan kırılmadır. Ancak, çevresel basıncın da var olduğu koşullarda, parçalanma için daha çok enerji gereksinimine ihtiyaç duyulduğu da bir gerçektir. Kaya ve aygıt etkileşimi sürekli gözlemlenip denetlenmelidir. Bu, kayanın yenilmesi için gereken ve delik makinesi tarafından verilen enerjinin en uygun durumda tutulması için önemlidir.
Konuyu biraz daha genişletecek olursak, en kolay ve etkili kaya delme işlemi, makinenin kayada tek eksenli çekme yenilmesi yaratarak delmeyi gerçekleştirmesidir. Günümüzde yer delgi makineleri yüksek sürtünme ve enerji kayıpları koşullarında çalışmaktadır. Nedeni ise, bu makinelerin kayanın iki eksenli basma dayanımını yenerek delmeleri içindir. Modern delik makineleri kayaya çok yüksek miktarda enerji sağlayabilmektedir. Fakat bu makineleri, kayanın parçalanıp delinmesinde tükettikleri enerji yönünden ele alırsak, yüksek verimliye yakın bir performans görürüz. Daha yüksek verimli delik makineleri geliştirebilmek için, kaya özelliklerinin, kaya parçalanmasının nasıl etkilediğinin araştırılması gerekmektedir. Günümüzde bilim bu konu üzerinde yeterince gelişmediğinden, parçalanmayı doğrudan etkileyen kaya etmenleri henüz tam olarak tanımlanabilmiş değildir.
Diğer bir önemli etken ise kaya dayanımının yan basınç, gözenek sıvı basıncı, yük uygulama hızı ve ısı gibi çevresel koşullardan etkilendiğidir. Bazı araştırmacılar, kayanın fiziksel özelliklerinin, bunların genellikle daha kolay ve daha ucuz belirlenmesi gerekçesi ile, parçalanma kolaylığının kestirilmesinde ölçüt olarak kullanılabileceğini görüşündedirler. Kayaların birbirlerine göre kırılabilme kolaylığını anlamakta mekanik ve fiziksel özelliklerden bazıları ölçüt olarak kullanılmaya çalışılmaktadır. Bunlar kayanın tek eksenli çekme ve basma dayanımlarıdır. Ancak, parçalanabilirlik ile kayanın fiziksel özellikleri arasında ilişkiler bulunmakla beraber, bu ilişki tam doğru ve kesin bir matematik bağıntısına uygun değildir. Bu yaklaşım genellikle, çok zayıf kaya ve kömür gibi deney hazırlanma güçlüğü bulunan oluşumlarda seçilmektedir. Parçalanabilirlik ölçütü olarak kullanılanlar daha çok sertlik, yoğunluk ve gözeneklilik gibi özelliklerdir. Bazı araştırmacılar ise, daha güvenilir deneysel kaya parçalanabilme rahatlığı getirebilmek için, hem fiziksel hem de mekanik özelliklerin birlikte ele alınmasının daha doğru olacağı söz konusudur.